27 november 2009

Vientiane nymejkat inför SEA Games
Det putsas och fejas överallt i Vientiane. Presidentpalatset är nymålat, nya planteringar och parker har anlags, folk har instruerats, med dedikerade kvartersordningsmän, att städa och hålla rent "especially those living next to main streets", och stan är förklarad som rökfri zon. Om knappt 2 veckor inleds de 25:e Sydostasiatiska spelen. Det är första gången som Laos är värdland och i Vientiane är det nu en OTROLIG fokus på att allt ska bli klart och fungera.

Vi har precis köpt biljetter till invigningen den 9 december.
Utöver alla de sportgrenar som brukar finnas tävlar man i SEA Games också i östasiatiska sporter, tex Sepak-Takraw, eller kick volleyball, som liknar volleyboll men spelas med fötterna. Det är väl få som räknar med att Laos kommer att vinna så många medaljer. Förutsättningarna har väl inte heller varit de bästa, till exempel så har simmarna fått åka till Vietnam för att träna i en 50-meters bana.

Den helt nya huvudarenan har byggts "gratis" av Kina,
och som motprestation har Kina fått stora ytor mark i Vientiane. Intressant nog blev det folkstorm och politikerna tvingades backa på hur mycket mark Kineserna skulle få. Det finns som så ofta här inga officiella uppgifter om "dealen" och hur mycket spelen kostar Laos. New York Times tar upp en del intressanta frågor kring spelen, och spelet bakom kulisserna.
Fredag after work
27 November kl 17. Nedvarvning after work i vår trädgård. Tittar ut över Mekong och solnedgången. Tänk vad bra man kan ha det!


15 november 2009

Söndag i Buddhaparken
En bit utanför Vientiane ligger Buddhaparken. En rätt märklig park full av buddistiska och hinduistiska figurer. Många statyer är perfekta att klättra på för barnen, bl a den pumpaliknande statyn där man klättrar in genom en gigantisk mun och sen kan ta sig nerifrån helvetet, upp genom trånga trappor till jorden på andra våningen och sen vidare upp till himlen på tredje våningen.
Sara placerade sig själv på souvernirbordet intill Buddhafigurer, tuppar och annat och passade rätt bra in där!
En mysig söndagsutflykt helt enkelt!


03 november 2009

Kolla in vårt nya hus!
Ja, att jag (läs Eva) är lite hustokig är väl redan känt. Det tog därför inte så många dagar innan jag började titta på nya hus här i
Vientiane. Det är rätt spännande faktiskt för här byggs otroligt mycket. Det mesta är helt otänkbart för en västerlänning - vräkigt med stora kolonner (gärna i rosa fuskmarmor), superopraktiska kök och med en stor cementplatta framför huset istället för gräs. Man ser också en hel del nya fina hus, men som är rena fuskbyggen. Läckande tak, fuktproblem och helt utan nån genomtänkt planlösning.

MEN, så finns det en del pärlor. Och naturligtvis fick jag nys om att det skulle bli ett ledigt snart. Kompisen Helene och jag åkte ut och tittade och det var kärlek vid första ögonkastet! Längre från stan än vi tänkt oss och alldeles för dyrt, men det var inte svårt att övertala Gunnar. Det räckte med att visa utsikten så var han med på noterna. I helgen flyttade vi in och nu går vi bara runt och myser. Av vår härliga fina trädgård där barnen springer omkring. Av de stora, luftiga rummen. Av lugnet och den härliga brisen. Men mest av allt av att sitta ute på nån av våra verandor i solnedgången och titta ut över Mekong. Och ja, det är Thailand som syns på andra sidan.

Ett extra plus är att grannarna visade sig vara Hannas klasskompis. Lite långsökt kanske att jämföra med Bullerbyn, men nu springer barnen mellan gårdarna (vi har en grind emellan) och redan vid 8 i morse kom två leksugna tjejer in till oss i pyjamas och sen har det lekts till det blev mörkt - och plötsligt har det lossnat för Hanna så hon bubblar engelska för fullt!

Stilen på huset kallas föresten här för "Modern Lao" och enligt vår mäklarvän Oudalee var det vår hyresvärd som startade den byggtrenden när hon återvände till Laos efter 19 år i Paris.