26 augusti 2010

Mäktiga Mekong
Kommer du hit och hälsar på när det är torrperiod, d v s mellan november och april, blir du kanske lite besviken
på världens 8:e största (vattenrikaste) flod. Vattennivån är då mycket låg och floden, med sitt brungrumliga vatten flyter sakta fram. På Thailandssidan (ja floden är gräns mellan de båda länderna) bildades då en bred strandremsa där restauranger slogs upp och på kvällarna såg man många personer som badade och t o m körde bil på stranden! Annat är det nu, när regnvatten fyllts på ända uppifrån flodens källa i Tibet. Vattnet forsar nu fram med hög hastighet och bär med sig stora grenar och träd.

Ja, jag (Eva) är ju lite larvig med utsikter. Helst ska det vara havsutsikt, men här är
liksom lite långt till havet, så jag fick nöja mig med Mekongutsikt:-) Vi bor verkligen på första parkett. Bara ett högt staket skiljer oss från floden, så vi roar oss med att följa livet på floden. Morgnar och kvällar är här livlig trafik. Fiskare i longtail-båtar slänger ut sina fiskenät och kämpar för att ta sig tillbaka mot strömmen i rätt fåra och utan att krocka med nån annan båt, vilket vi sett hända ett par gånger. Vi njuter av att köpa färsk (levande) Tilapia från fiskeodlingarna (se bild till höger) som finns överallt i närheten och så tillagar Vone en härlig rätt i ugnen där fisken samsas med lime, chili, koriander och massor av vitlök.

Över 90
miljoner människor är beroende av Mekong. Fisket utgör en viktig del av det ekonomiska livet och är en viktig proteinkälla för människor och djur som lever i flodens närhet. Mekong är också ett bland de artrikaste områdena i världen med över 1200 olika fiskarter!

Nu håller vi
tummarna för att vattennivån inte ska stiga så mycket mer. I augusti för två år sedan svämmade delar av Vientiane över. I vår trädgård nådde då vattnet upp till översta trappsteget på altanen och en vän till oss rodde runt i trädgården för att flytta möbler från bottenvåningen till en våning upp!

1 kommentar:

BMOT sa...

Bra informativt inlägg! Var finns närmsta trädgårdsbåt?