03 november 2010

En sprudlande, trumpetande helg
Det var fyra år sedan vi var i den tidigare kungliga huvudstaden Luang Prabang, så det var dags för ett nytt besök
tyckte vi. Egentligen var vi sugna på att köra bil upp. Det är bara 40 mil dit, men eftersom resan tar uppemot 10 timmar och flyget bara 40 minuter så blev vi nedröstade av barnen.

Och ja, den lilla charmiga staden är lika vacker som tidigare, belägen på en halvö mellan två floder, med gyllene tempel och pampiga franska kolonialhus. Men i
och med att Unesco utnämnde
staden till världsarv för ett antal år sen, så vimlar det nu av turister. Inte bara backpackers som i många andra delar av landet, utan en hel del "komfortturister" och lyxhotellen växer upp som svampar.

Vi var sugna att prova svenske Urbans nya hotellrum. Vi sjönk ner i varsin supermjuk, justerbar svensk säng och ville knappt stiga upp igen! Barnen var lyriska och gillade också skarpt den svenska frukosten och att få åka runt i hotellets golfbil i stan. Men åker man till Luang Prabang ska man inte bara strosa runt på nattmarknaden, se munkarna i gryningen och shoppa siden. Det finns massor av spännande aktiviteter i omgivningarna.

Vi fick nys om Elephant Village, som tar hand om
arbetslösa elefanter och anordnar olika utflykter. Här hittade vi vårt ställe! Vi tog flodbåt upp till de häftiga vattenfallen som ligger mitt i regnskogen. Nu efter regnperioden är de välfyllda och så roliga att klättra runt i och bada i de små poolerna. Att sen rida elefant i floden var magiskt. Att vi var tvungna att åka båt för att komma till vår bungalow från restaurangen var ju lite märkligt, men gjorde bara stället mer spännande!

Inga kommentarer: